(klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Confidence

Confidence

2023

Dit is het vierde schilderij in een serie van vijf schilderijen. Mijn weg uit seksueel misbruik naar het licht en vertrouwen in mijzelf en in mijn lijf. Ook dit schilderij is geïnspireerd door het werk van Jackson Pollock en Sam Francis.  

Courage (verkocht)

Courage (verkocht)

2023

Dit is het vijfde en laatste schilderij in een serie rond mijn verwerking van seksueel misbruik. Ik heb in alle vijf schilderijen (Beat the demons, Conquering the demons, Surviving the demons en Confidence) gebruik gemaakt van de kleur wit. Wit staat voor reinheid. Na het seksueel misbruik voelde ik me vies en het was een strijd om mijn lijf als een geheel te zien en te aanvaarden. Nu voel ik mij een geheeld mens. Deze vijf schilderijen zijn o.a. geïnspireerd door werk van Jackson Pollock en Sam Francis.

Beat the demons

Beat the demons

2022

Dit schilderij nav depressie na uitzending seksueel misbruik. Dit is de eerste in een serie van vijf schilderijen. In de stijl van Jackson Pollock en Sam Francis.

Conquering the demons

Conquering the demons

2022

Dit schilderij is tot stand gekomen nav depressie na uitzending over seksueel misbruik op TV. Dit is de tweede in een serie van vijf schilderijen in de stijl van Jackson Pollock en Sam Francis.

ICM 01

ICM 01

2022

Bomen zijn een gewillig onderwerp voor Intentional Camera Movement (ICM). Door rotatie van de foto kreeg ik een abstract beeld. Afgedrukt op alluminium met ophangplaat.

ICM 02

ICM 02

2022

Mijn rododendron in mijn tuin in Voorthuizen. Ik heb de temperatuur gewijzigd. Afgedrukt op alluminium met ophangplaat.

ICM 03

ICM 03

2022

Bomen in beweging. Door verandering van temperatuur wordt het beeld abstract.

ICM 05

ICM 05

2022

Boeschoterbos bij Voorthuizen Gebruik gemaakt van Intentional Camera Movement (ICM) waardoor een schilderachtige foto ontstond. Kan op diverse materialen afgedrukt worden en in verschillende maten.

ICM 06

ICM 06

2022

Jonge dennenboompjes gefotografeerd met de ICM techniek. Afgedrukt op acrylglas met ophangplaat.

ICM 07

ICM 07

2022

Een mooie bos bloemen gefotografeerd met de ICM techniek, waardoor het een abstract beeld wordt.  Afgedrukt op acrylglas met ophangplaat.

Nature talks 01

Nature talks 01

2022

Dromerige high-key opnname van een bloem van Vingerhoedskruid. Gebruik gemaakt van lightpad.

Nature talks 02

Nature talks 02

2022

High-key opname van een tak van de Lariks met een aantal kleine dennenappels en een blaadje van een varen uit het bos. 

Nature talks 03

Nature talks 03

2022

High-key opname van een bloem van Vingerhoedskruid, een varentakje en een takje met bloemetjes van Havikskruid (Crepis biennis).

Nature talks 04

Nature talks 04

2022

High-key opname van een blad van een varensoort in het bos. De stille eenvoud is een verademing in onze drukke cultuur.

Nature talks 05

Nature talks 05

2022

High-key opname van een stel bloemen uit het bos, waaronder havikskruid en kamille.

Nature talks 06

Nature talks 06

2022

High-key opname van een takje Kamille uit het bos.

Nature talks 07

Nature talks 07

2022

High-key opname van een takje van een varensoort in het bos

Nature talks 08

Nature talks 08

2022

High-key opname van een tak van de Lariks met kleine dennenappels.

Nature talks 09

Nature talks 09

2022

Uit het bos geplukt: een varenblad, een tak Havikskruid en een takje Vingerhoedskruid.

Surviving the demons

Surviving the demons

2022

Dit schilderij is de derde uit een serie van vijf schilderijen nav een depressie na uitzending over seksueel misbruik op TV. In de stijl van Jackson Pollock en Sam Francis.

Als bomen huilen

Als bomen huilen

2021

"Als bomen huilen" is een aanklacht tegen de wereldwijde bomenkap van (oer)bossen, waardoor er klimaatverandering ontstaat. En daarmee gevaar vormt voor ons als mensen en die van dieren en planten op onze planeet. Het is met acrylverf op het doek aangebracht en ik heb gebruik gemaakt van een troffel en een plamuurmes.

At the seaside

At the seaside

2021

Samen met 5 andere kunstenaars heb ik op 13 mei, Hemelvaartsdag, in een dag een paneel geschilderd in het kader van The Colorfield Performance. Dit is een vorm van Land Art waar in een elipsvorm in totaal 500 panelen beschilderd worden door honderden kunstenaars uit binnen- en buitenland. Ik heb me hier weer laten inspireren door het werk van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter. Ik heb gewerkt met een troffel, paletmes en voegenrubber en daarbij acrylverf. Het is nog te zien tot en met eind september 2021 bij Park Lingezegen in Elst (Gld). Dirk Hakze is de inspirator en organisator van dit gebeuren.

Autumn Dreams 1

Autumn Dreams 1

2021

Het bos is tijdens de herfst een aangename plek om te fotograferen. Met meervoudige belichting zoek ik steeds naar dromerige beelden, beelden waar je een tijdje naar kan kijken.

Autumn Dreams 10

Autumn Dreams 10

2021

Paddenstoelen in meervoud. Meervoudige belichting

Autumn Dreams 11

Autumn Dreams 11

2021

In het bos met de herfst en dan werken met meervoudige belichting. Dromeriger kan het niet.

Autumn Dreams 12

Autumn Dreams 12

2021

Gebruik gemaakt van ICM (Intentional Camera Movement) waarbij je de camera wat heen en weer beweegt om bijvoorbeeld een impressionistische sfeer te krijgen. Herfst in Amelisweerd, Utrecht Afgedrukt op alluminium met ophangplaat.

Autumn Dreams 14

Autumn Dreams 14

2021

Met gebruik van de ICM techniek (Intentional Camera Movement) heb ik het bos van Amelisweerd in de herfst op de foto gezet. Door de beweging krijgt het beeld iets dromerigs.

Autumn Dreams 15

Autumn Dreams 15

2021

Gebruik gemaakt met ICM techniek (Intentional Camera Movement). Hierbij beweeg je de camera en maak je gebruik van lange sluitertijden, waardoor een impressionistisch beeld ontstaat. Gemaakt in het bos Amelisweerd bij Utrecht in de herfst. Afgedrukt op alluminium met ophangplaat.

Autumn Dreams 16

Autumn Dreams 16

2021

Door beweging van de camera (Intentional Camera Movement, ICM) en lange sluitertijden worden bomen in het bos Amelisweerd bij Utrecht, een impressionistisch beeld. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en materialen, vraag om meer informatie.

Autumn Dreams 2

Autumn Dreams 2

2021

Het Boeschoterbos bij Voorthuizen waar de herfst haar intrede doet. Door meervoudige belichting laat deze foto je verder dromen.

Autumn Dreams 3

Autumn Dreams 3

2021

Het Boeschoterbos in de herfst. Gebruik gemaakt van meervoudige belichting.

Autumn Dreams 4

Autumn Dreams 4

2021

In het bos zijn veel paddestoelen te vinden. Leuk om met meervoudige belichting ze een andere uitstraling te geven.

Autumn Dreams 5

Autumn Dreams 5

2021

De boom legt zich te ruste bij een andere boom. Gemaakt met meervoudige belichting

Autumn Dreams 6

Autumn Dreams 6

2021

Gele en rode bladeren, herfst bij uitstek. Met meervoudige belichting

Autumn Dreams 7

Autumn Dreams 7

2021

Boeschoterbos bij Voorthuizen in herfstkleuren. Meervoudige belichting

Autumn Dreams 8

Autumn Dreams 8

2021

De herfst in volle gang. Met meervoudige belichting.

Autumn Dreams 9

Autumn Dreams 9

2021

Paddenstoelen in het bos. Met meervoudige belichting

De naakten kleden

De naakten kleden

2021

Een van de zeven werken van barmhartigheid is: De naakten kleden. De vrouw.omhuld door een gewaad oogt kwetsbaar, maar ze houdt haar rug recht, waardoor ze krachtig is. Haar gewaad geeft haar waardigheid weer terug. Ik zie hierin ook hoe wij zouden moeten omgaan met vluchtelingen. Geven wij hun een 'gewaad', waardoor ze hun waardigheid weer terugontvangen? De kleuren zijn vermiljoen, turqoise blauw, wit en violet.

Gelaagdheid

Gelaagdheid

2021

Laag over laag over laag. Met dit schilderij laat ik de gelaagdheid zien, die in ieder mens verscholen is. Boeiend om te ontdekken welke kleur naar voren komt. Elke kleur komt steeds naar voren of wordt door de volgende laag naar achteren verschoven. Burgundy, ultramarijn, warm grijs, hemelsblauw, titaanwit met een troffel op het doek aangebracht, gestreken, geschraapt.

Afscheid

Afscheid

2020

Het afgelopen jaar en begin van dit jaar heb ik vaak afscheid moeten nemen van mensen, soms aan de dood, soms aan het leven. Soms gaan mensen weer verder met hun leven, ik ook. Doordat verdriet vele lagen kent, is dit schilderij ook uit vele lagen opgebouwd.

De wildernis zal bloeien als een roos!

De wildernis zal bloeien als een roos!

2020

Dit schilderij verwijst naar Jesaja 35 : 1. (de woestijn zal bloeien als een roos) Geschilderd met acrylverf vermengd met marmerpoeder.

Durf los te laten!

Durf los te laten!

2020

Figuratief, geabstraheerd schilderij van een meisje met ballonnen op een heuvel.  Loslaten is een kunst wat je al vroeg moet leren!  

Frost

Frost

2020

Hier heb ik weer gebruik gemaakt van zand en acrylverf. Met paletmes en verfroller. De kleuren zijn deep turqoise, wit, turqoise.

Frozen Tears 1

Frozen Tears 1

2020

Dit schilderij is gemaakt met zand en acrylverf. Ik heb het Frozen tears genoemd omdat het op bevroren tranen leek en omdat er zoveel verdriet in de wereld is. Ik denk aan al die vluchtelingen in de kou, daklozen op straat, kinderen in de knel.

Frozen Tears 2

Frozen Tears 2

2020

Bij dit schilderij, een vervolg van Frozen tears 1, heb ik ook zand gebruikt als verdikkingsmiddel. Ook heb ik hier het lijden van de mens in verwerkt. De rode tranen symboliseren het geweld wat in de wereld gebruikt wordt om andere mensen in hun macht te krijgen.

Gevangen

Gevangen

2020

Dit is de eerste in een serie van drie schilderijen, waarbij ik me heb laten inspireren door het werk van Gerhard Richter. De tweede en de derde heten Verlangen en Ontvangen. Ze horen ergens bij elkaar, maar kunnen ook los van elkaar gezien worden, vandaar dat ik ze apart vermeld. Ik heb een plakspaan gebruikt om de lagen verf steeds over het doek te verdelen. Door vele lagen over elkaar heen op het doek aan te brengen kwam er tussen de donkere gedeeltes licht. Door de coronamaatregelen voel ik me vaak gevangen en helpt het me om uit het gevoel van gevangen zijn weg te komen door te schilderen.

Huidhonger

Huidhonger

2020

In deze coronatijd hunkeren we juist naar een aanraking, een omhelzing, een zoen en vaak is dat niet mogelijk. Althans als je alleen woont. Je handen worden ruw van het vele wassen, ook al smeer je er crème op. Je loopt met een grote boog van 1,5 m om elkaar heen en als het meezit krijg je een groet of een glimlach. Dit noemt men ook wel 'Huidhonger'. Ik heb met dit schilderij willen zeggen dat we hier niet voor gemaakt zijn. Juist voor samen zijn, zomaar een knuffel geven, ook al zijn er mooie initiatieven, zoals een hoogwerker bij mijn vader. Mijn vader met Alzheimer van bijna 94 zit in een verpleeghuis en ik kan hem niet knuffelen, want dat is bijna het enige wat hij nog kan. Op het schilderij heb ik met tegellijm een stuk van een bast van een boom geplakt, 

Ontvangen

Ontvangen

2020

Dit is de derde in een serie schilderijen geïnspireerd door het werk van Gerhard Richter. De tijd wordt anders, je went er wat aan en ontvangt soms spontane geschenken, soms in woorden, een kaartje, een telefoontje, soms gewoon met een plakje cake door de brievenbus. Dankbaar zijn voor kleine dingen is wat mij geleerd wordt.

Purple sky/Stilte

Purple sky/Stilte

2020

Hier ben ik met acrylverf en zand te werk gegaan en een paletmes. Na het drogen ben ik er met een verfroller overheen gegaan. Magenta, paars, wit.

Rusty wall

Rusty wall

2020

Het abstracte schilderij is opgebouwd uit lagen acrylverf verdikt met zand. Daarna met de roller over bepaalde stukken zodat het lijkt op een verweerde muur.

Tussen de coulissen

Tussen de coulissen

2020

Dit schilderij heeft veel met mijzelf te maken. Ik wil uit de coulissen, maar durf nog niet goed en sta in de schaduw. Maar ik hoef maar een stap te zetten dan sta ik in het licht. Ergens wil ik dat, ergens ben ik bang voor afwijzing. Dit schilderij is vlak na 'Afscheid' gemaakt en horen dus een beetje bij elkaar. Ook hier weer zijn diverse lagen verf op het doek aangebracht, waardoor de figuur transparant wordt.

Verdriet

Verdriet

2020

Dit schilderij is gemaakt met de zgn. rakeltechniek. Geïnspireerd door het werk van Gerhard Richter. Ik heb het Verdriet genoemd omdat op dat moment toen ik het schilderde ik dat erg had.

VerGeving

VerGeving

2020

Dit is de tweede uit een serie van drie schilderijen over het proces van omgaan met schuldgevoelens. De eerste heet VerOntschuldiging en deze VerGeving. Na de verOntschuldiging komt verGeving. Dat geef je gratis of ontvang je om niet. In de zee van verGeving kan ik weer verder met mijn leven, kom ik los van de ander en van mezelf. Ook dit schilderij is geïnspireerd door het werk van Gerhard Richter en gemaakt met een troffel als gereedschap!

Verlangen

Verlangen

2020

Dit is de tweede in een serie van drie schilderijen geïnspireerd door het werk van Gerhard Richter. In de eerste voelde ik me vooral gevangen en merkte naar verlang de coronamaatregelen duren ik steeds meer verlangen had naar 'normaal'.

VerOntschuldiging

VerOntschuldiging

2020

Een verontschuldiging is gauw gezegd, maar iemand ver-Ontschuldigen is meer. Dit keer heb ik mijzelf ver-Ontschuldigd. Lange tijd met onterechte schuldgevoelens gelopen, totdat ik merkte dat het intitiatief bij mij lag. Een gevoel van vrijheid! Dit is een eerste schilderij van drie. De schildertechniek is geïnspireerd op Gerhard Richter  

Vervreemding

Vervreemding

2020

In de Corona-tijd heb ik vooral vervreemding gevoeld en dat was ook herkenbaar voor veel andere mensen. Vervreemding is een ongemakkelijk niet altijd leuk gevoel. Dit schilderij laat door zijn diverse lagen verf ook niet direct kennen. Je moet langer kijken. Ook hier heb ik me weer laten inspireren door het werk van Gerhard Richter.

Vier je vrijheid!

Vier je vrijheid!

2020

Dit schilderij kwam tot stand omdat ik met het thema Vrijheid bezig ben. Het meisje staat open voor haar vrijheid. De bomen duiden op het leven, ook al zit er een kromming in. Het leven is niet altijd standvastig. De bloesem betekent nieuw leven, nieuw begin. De witte duiven staan voor vredebrengers. De vogels in de lucht voelen zich vrij en de vlinders staan voor de mensen die ons zijn voorgegaan.  

Amaryllis

Amaryllis

2019

Deze bijna uitgebloeide Amaryllis fotografeerde ik tegen een zwarte achtergrond. Uit de serie: De kracht van kwetsbaarheid. Afgedrukt op acrylglas met ophanghaak.

Nutan bloem

Nutan bloem

2019

Deze bloem heet in de mond Nutan en wordt ook wel Speldenkussen genoemd. De latijnse naam is: Leucospermum. Uit de serie: De kracht van kwetsbaarheid. Afgedrukt op acrylglas met ophanghaak.

Orchidee (Phalaenopsis)

Orchidee (Phalaenopsis)

2019

Een aantal bloemen van de Orchidee (Phalaenopsis) tegen een zwarte achtergrond.

Tulp

Tulp

2019

Uitgebloeide tulp tegen een zwarte achtergrond met daglicht genomen. Uit de serie: De kracht van kwetsbaarheid. Afgedrukt op acrylglas met ophanghaak..

Tulp in vaasje

Tulp in vaasje

2019

Een gewone tulp in een klein vaasje! Meer is niet nodig! Uit de serie: De kracht van kwetsbaarheid. Afgedrukt op acrylglas met aan de achterkant alluminium ophangframe.

Tweekleurige roos

Tweekleurige roos

2019

Deze oranjerode roos zat in een boeket die ik had gekocht. Uit de serie: De kracht van kwetsbaarheid. De foto kan in diverse afmetingen en op verschillende materialen afgedrukt worden.

Zonder titel 042

Zonder titel 042

2019

Mijn nieuwste schilderij van 2019. Vrij abstract met acrylverf verdikt met marmerpoeder en met paletmes opgebracht.

Blauwe bloem

Blauwe bloem

2018

Een blauwe bloem! Uit de serie: De kracht van kwetsbaarheid. Afgedrukt op acrylglas met aan de achterkant een alluminium frame.

Bloem

Bloem

2018

Met daglicht genomen tegen een zwarte achtergrond. Uit de serie: De kracht van kwetsbaarheid. Afgedrukt op acrylglas met ophanghaak.

Roos

Roos

2018

Tijdens een masterclass bloem- en portetfotografie met natuurlijk licht o.l.v. kunstenaar en fotografe Carla van de Puttelaar in museum Hilversum maakte ik deze foto van een enkele roos tegen een zwarte achtergrond, die al een tijdje stond. Eerste uit de serie: De kracht van kwetsbaarheid.

Twee rozen

Twee rozen

2018

Twee bijna uitgebloeide rozen over van een boeket. Uit de serie: De kracht van kwetsbaarheid. Dit kan afgedrukt worden op professionele print en op verschillende materialen. Vraag om meer informatie over de mogelijkheden en prijzen!

Zonder titel 026

Zonder titel 026

2018

Mijn eerste schilderij in 2018! Vrij abstract met kwast en paletmes geschilderd. De kleuren zijn turqoise, okergeel,  blauw en rood. Zijkanten meegeschilderd.

Zonder titel 028

Zonder titel 028

2018

Dit schilderij met warm rood en geel is geheel geschilderd met mijn vingers. 

Zonder titel 031

Zonder titel 031

2018

Het duurde even voordat ik wist wat ik met het schilderij moest doen. Ik had de vlakken erop geschilderd, maar er miste nog iets, wat wist ik een tijd niet. Toen ineens begon ik met droge penseel in de natte verf te poetsen en ziedaar, een kleurrijk schilderij.

Zonder titel 032

Zonder titel 032

2018

Soms begin je met een schilderij en wordt het helemaal anders, gewoon omdat emoties ook veranderen.. Zoals ook met dit abstracte schilderij. Via een omweg kwam ik tot deze compositie. Met kwast en paletmes geschilderd. 

Zonder titel 036

Zonder titel 036

2018

Dit schilderij kent vele lagen. Eerst ben ik met een structuurpasta van gesso en schelpenzand over het doek gegaan. Toen de eerste laag, maar de kleuren pasten niet bij mij en heb ik er dus weer overheen geschilderd. Met paletmes afgemaakt. De zijkanten zij meegeschilderd Kleuren zijn turqoise, rood, raw umber en okergeel en lichtgeel.

Zonder titel 037

Zonder titel 037

2018

Hier heb ik heerlijk met mijn hand en vingers gewerkt, waardoor het een expressief schilderij is geworden.

Zonder titel 041

Zonder titel 041

2018

Nadat ik de eerste laag verf op het doek had gedaan, heb ik schelpenzand erop gestrooid om een ruwe oppervlakte te krijgen. Vervolgens heb ik met spuitflesjes met verdunde verf over het schilderij gewerkt.

Zonder titel 043

Zonder titel 043

2018

Met veel vreugde en plezier heb ik aan dit schilderij gewerkt. Met een spatel en grote klodders verf heb ik mijn emoties vastgelegd. 

Zonder titel 044

Zonder titel 044

2018

Bij dit schilderij ben ik uitgegaan van een knoest in een boom. Ik had daarvan een foto gemaakt en ben hier met mijn eigen fantasie mee bezig geweest!

Zonder titel 008

Zonder titel 008

2017

In dit schilderij ben ik begonnen met een onderlaag met kwast. Vervolgens ben ik met diverse kleuren met paletmes vlakken op geschilderd en deze delen verbonden met lijnen met verdunde verf uit een spuitflesje.

The Art of Water 10

The Art of Water 10

2012

Macro opname van een vallende waterdruppel in een bak met water, indirect geflitst tegen een gekleurde achtergrond. Digitale foto afgedrukt op aluminium

The Art of Water 11

The Art of Water 11

2012

Macro opname van vallende waterdruppel, indirect geflitst tegen een gekleurde achtergrond. Geprint op aluminium met aluminium ophangframe.

The Art of Water 12

The Art of Water 12

2012

Macro opname van fallende waterdruppels met gekleurde stenen. Printed on aluminium

The Art of Water 13

The Art of Water 13

2012

Macro opname van vallende waterdruppel, indirect geflitst tegen een gekleurde achtergrond. Printed on aluminium with frame on the backside

The Art of Water 14

The Art of Water 14

2012

Macro opname van vallende waterdruppels indirect geflitst tegen een gekleurde achtergrond. .  

The Art of Water 15

The Art of Water 15

2012

Macro opname van vallende waterdruppels, indirect geflitst tegen een gekleurde achtergrond. Geprint op acrylglas

The Art of Water 17

The Art of Water 17

2012

Macro foto van een waterdruppel in een glazen waxinelichthouder. Geprint op aluminium.

The Art of Water 2

The Art of Water 2

2012

Deze foto van een vallende druppel heb ik al in 2012 gemaakt. In de serie The Art of Water heb ik uit een plastic zak waterdruppels in een zwarte kom met water laten vallen. Door tegen een gekleurde achtergrond te flitsen kreeg ik allerlei bijzondere beelden. Dit is er een van.  Geprint op aluminium met aluminium ophangframe.

The Art of Water 3

The Art of Water 3

2012

In 2012 heb ik een tijd druppels gefotografeerd tegen diverse achtergronden. Ik gebruikte indirect flitslicht tegen een achtergrond waar een druppel water neer viel in een kom met water. Ik heb deze serie The Art of Water genoemd. Geprint op acrylglas.

The Art of Water 4

The Art of Water 4

2012

Ook deze foto komt uit de serie The Art of Water, waarbij ik vallende waterdruppels fotografeerde. Elke keer weer mooi hoe een druppel het water raakt en dan het water in beweging brengt door de val. Deze foto is afgedrukt op aluminium. 

The Art of Water 5

The Art of Water 5

2012

Ook deze foto uit de serie The Art of Water is gemaakt met een gekleurde achtergrond waartegen ik geflitst heb. De foto is op mat aluminium afgedrukt.

The Art of Water 6

The Art of Water 6

2012

Deze waterdruppel is een van de serie: The Art of Water, die ik al in 2012 gemaakt heb. Ik heb hem nu afgedrukt op mat aluminium. Ik heb toen geëxperimenteerd met waterdruppels fotograferen in een bak met water, waarin ik water uit een zakje liet druppelen en dat tegen een gekleurde achtergrond, ook heb ik hierin een blad hortensia in het water gedaan. Aluminium ophangframe aanwezig.

The Art of Water 7

The Art of Water 7

2012

In de serie The Art of Water heb ik waterdruppels tegen een gekleurde achtergrond gefotografeerd met indirect flitslicht. Deze is afgedrukt op acrylglas

The Art of Water 8

The Art of Water 8

2012

Bij deze foto heb ik een gouden kleur karton als achtergrond gebruikt. De foto is op mat aluminium gedrukt voor een mooie uitstraling

The Art of Water 9

The Art of Water 9

2012

Macro opname van vallende waterdruppel in een bak met water en kleurige achtergrond. Indirect geflitst. Geprint op aluminium